Datahallar där spillvärme återvinns är framtiden
Marknaden för datahallar växer kraftigt. Det är stora anläggningar som innehåller servrar och annan IT-utrustning som behöver kylas för att fungera effektivt. Datahallar är en viktig del av den digitala infrastrukturen som möjliggör bland annat molntjänster, e-handel, sociala medier och streaming. Datahallar konsumerar mycket el och producerar mycket spillvärme som kan utnyttjas för andra ändamål, till exempel uppvärmning av bostäder eller industrier.
Inom detta område har Termoekonomi en ledande position och vi har tre olika typer av lösningar beroende på förutsättningarna för varje datahall:
Enbart kylning
Detta är den enklaste lösningen som passar för datahallar där det inte finns någon möjlighet att koppla upp sig till ett fjärrvärmenät eller annan värmekälla. Vi använder frikyla från luft eller vatten för att kyla ner servrarna så mycket som möjligt. Vi kan även installera kylmaskiner som reserv eller spets för att garantera en stabil temperatur i datahallen.
Enbart värmepumpdrift
Detta är en lösning som passar för befintliga datahallar eller de som byggs på ett konventionellt sätt utan återvinning. Vi kompletterar datahallen med en värmepump som omvandlar spillvärmen till högtempererad värme som kan levereras till ett fjärrvärmenät eller annan värmekälla. Ett exempel på detta är Ericssons datahall i Rosersberg, där vi har byggt en separat värmepumpstation intill datahallen.
Kombinerad kyla och återvinning
Detta är den mest kostnadseffektiva och miljövänliga lösningen som passar för nya datahallar. Vi integrerar kylningen av datahallen direkt med värmepumpsdrift, så att spillvärmen kan återvinnas utan att gå igenom flera steg. Vi kan då samprojektera hela systemet för optimala prestanda och anpassa det efter kundens behov. Vi använder även frikyla som en del av systemet för att minska elanvändningen.
Tillsammans med kunden bidrar vi till en mer hållbar och cirkulär ekonomi genom att återvinna datahallarnas spillvärme. Vi hjälper våra kunder att sänka sina driftskostnader, öka sin energieffektivitet och minska klimatavtrycket.